Een optimaal onderhoudsproces, een monsterklus

Door IJssel Technologie

11-01-2021

Twee jaar geleden begon Daniel Gritter (38) als maintenance/reliability engineer bij IJssel. Na tien jaar Gasunie wilde hij een baan met meer, directe invloed op het onderhoudsproces. En die vond hij, vanuit IJssel, bij de marktleider in DBM (dead burned magnesia); Nedmag. Met zo’n 35 IJssel-collega’s zorgt Daniël er nu voor dat álle machines voor de winning en verwerking van magnesiumzout op rolletjes lopen. En blijven lopen. Een monsterklus.

Nee, voor smeuïge anekdotes over twintig jaar IJssel-Nedmag moeten we niet bij Daniël zijn. Maar als hem één ding is opgevallen de afgelopen twee jaar, is dat wel de hechte samenwerking. “Ons team loopt weliswaar in IJssel-tenue en op papier zijn we twee bedrijven, maar in de praktijk zien we elkaar als collega’s en heerst er een enorm vertrouwen in elkaar. Dat werkt fijn.

Sinds 1 november 2020 is Daniël waarnemend operationeel manager bij Nedmag. In deze functie heeft hij nog beter overzicht over het onderhoudsproces op de verschillende locaties in Veendam. Daniël is gedreven en ambitieus. “Er is veel gebeurd in twintig jaar, maar er is nog net zoveel te optimaliseren. Hier blijven we dan ook voortdurend mee bezig. Er gaat geen dag voorbij zonder de continue verbetering en innovatie. Dit zit echt in ons IJssel DNA.

  

INTEGRAAL ONDERHOUDSPLAN 

Terwijl het geplande – en ongeplande – onderhoud gewoon doorgaat, werkt Daniël samen met zijn team aan een integraal, detaillistisch plan voor preventief onderhoud. Daarin is elke locatie, elke afdeling, een hoofdstuk. “De eerste stap voor elke locatie is het opzetten van een functieboom, daarin worden alle objecten en hun functies vastgelegd. Vervolgens wordt het onderhoudsbeheersysteem (OBS) ingericht. De laatste stap, voordat de werkvoorbereider en monteurs aan de slag gaan, is het maken van een onderhoudsconcept. Compleet met methodieken, taken en spare part-beleid. Na uitvoering van het onderhoudsconcept worden de resultaten geanalyseerd en waar nodig bijgestuurd. Zo verbeteren we het onderhoud continu.”

BLAUWDRUK 

Volledig ingericht en werkend ‘volgens het boekje’ is het onderhoudsconcept voor de elevator-kettingen, deze verplaatsen bakjes met gewonnen magnesiumzout. Daniël ziet het concept als een blauwdruk voor de rest van de fabriek. “Net als een fietsketting rekken deze kettingen langzaam op. Middels condition based monitoring meten we vijf keer per week hoeveel de elevator-kettingen zijn opgerekt. Zo krijgen we steeds beter inzicht in het slijtagepatroon en kunnen we de installatieverantwoordelijke van Nedmag een juist advies geven voor een geplande stilstand, om dan schakels ertussenuit te halen of te vervangen. Zo verminderen we de kans op ongeplande stilstand, en precies daar doen wij het voor.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!