De totstandkoming van een nieuwe productielijn

Engineers aan het werk bij IJssel

Door IJssel Technologie

14-09-2020

In de zomer van 2020 heeft IJssel Technologie voor één van Europa’s grootste fietsenfabrikanten twee nieuwe productielijnen opgeleverd. Het project, dat uitgevoerd werd in opdracht van Baltic Vairas uit Litouwen, kwam voort uit een eerder project dat IJssel Technologie heeft uitgevoerd voor Gazelle.  

Hoofdconstructeur Gerard Verkleij was, samen met zijn collega’s Emiel Mulder en Joran van Wijmeren, verantwoordelijk voor het bedenken en ontwerpen van de complete productielijnen.

Gerard vertelt: “het project bij Baltic is verkocht nadat we al eerder eenzelfde lijn hebben ontworpen voor Gazelle, dit betekende echter niet dat wij hetzelfde ontwerp konden gaan gebruiken. De lijn bij Baltic moest de andere kant opdraaien en de stationsindeling wijzigde waardoor veel aanpassingen in het ontwerp nodig waren”. 

Naast de wijzigingen aan de al eerder, voor Gazelle, ontworpen lijn lag er bij Baltic Vairas ook de wens voor een tweede lijn, namelijk de: pré assemblagelijn. Gerard: “dit betrof een volledig nieuwe lijn waarbij het frame van de te assembleren fiets over zowel de X-, de Y- als de Z- as de volle 360 graden gedraaid kon worden. Zeker op het gebied van ergonomie en krachten opvangen was dit een uitdagend onderdeel van het project” 

Engineers IJssel in overleg

Naast het ontwerp is de volledige lijn tevens door IJssel Technologie gebouwd. Al in een vroeg stadium zijn ook de monteurs van IJssel Technologie betrokken geweest bij het project. “Na de eerste ontwerpen hebben we al snel prototypen gebouwd en zijn we de lijn stukje voor stukje aan het optimaliseren geweest” “Het fijne is dat we bij IJssel gemotiveerde en slimme monteurs en projectleiders hebben die graag praktisch met mij meedenken tijdens de ontwerpfase”.  

Toen het hele ontwerp van de lijnen klaar was zijn de banen in elkaar gezet en is de klant in Nederland langs geweest voor demonstratie. Na goedkeuring door Baltic zijn de lijnen verscheept en zijn deze in Litouwen in elkaar gezet en volledig in gebruik genomen.  

Engineers IJssel aan het werk

Waar Gerard uiteindelijk het meest trots op is? “Op de fantastische samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen IJssel Technologie” en “de monteurs van IJssel in Litouwen hebben mij niet één keer gebeld met vragen tijdens de installatie. Dan hebben we als constructeurs een goed en duidelijk ontwerp gemaakt. Ook daar ben ik trots op”

Wil jij ook werken aan dit soort mooie projecten? Wij zoeken op dit moment een Project Engineer. Bekijk de vacature hier.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!